Popsenteret

Ny utstilling oktober 2017 : "FUZZ- teknologien som forandrer musikken".

Historien om musikkinstrumentenes og musikkproduksjonens utvikling drives hele tiden frem av samspillet mellom den generelle teknologiske utviklingen i samfunnet, musikere, produsenter, forskere og kommersielle krefter. Det er denne fascinerende historien som danner grunnlag for Popsenterets store utstillingssatsing høsten 2017.

I dag har de fleste av oss vårt eget musikkproduksjonsverktøy i lomma. Vi kan produsere musikk i alle sjangere på vår egen mobil eller PC. Artistene kan lage musikk uten andre virkemidler enn seg selv, en maskin og en programvare.  Med utviklingen følger naturlig diskusjonen om hva som er ”ekte musikk” kontra hva som er ”bare programmering” og skruing på knotter. Men hva skiller det å finstemme et piano, mute en trompet, skru på fuzzpedalen, legge effekter med synthmodulen eller legge trommebeats på datamaskinen. Er det en forskjell? I utstillingen vil vi reflektere rundt dette og flere andre relevante problemstillinger.

Selv mikrofonen var en gang gjenstand for diskusjon om hvorvidt det var juks å benytte denne som hjelpemiddel eller ikke. Gjennom de siste hundre år har musikkinstrumenter og produksjonsformer utviklet seg i rykk og napp, i takt med den teknologiske utviklingen vi har vært vitne til. Slik har «lyden av teknologien» vært med på å skape populærmusikkens lydbilde som preger de forskjellige epokene og derfor også understreker ungdommens lydbilde gjennom generasjoner.

Dette skaper grunnlag for Popsenterets utstilling ”FUZZ – Teknologien som forandrer musikken» som åpner høsten 2017. Utstillingen blir en spennende reise i historie og samtid, med fokus på vår utforskertrang utfordret av vår iboende motstand mot utvikling og «det nye», om opprør og generasjonsskifter og om kjærlighet og hat. Det er en reise i tid og et gjenhør med lyden av egen ungdom og lyden av ungdommen i dag.

Den røde tråden i utstillingen er «lyden» som resultat av møtet mellom musikk og teknologi - fortalt gjennom kjente fortellerstemmer representert ved artister som Jarle Bernhoft, ARY, Hedvig Mollestad, Torgrim Eggen, Martin Horntvedt (Jaga Jazzist) og Petter Baarli (Backstreet Girls), produsenter som Martin Sjølie og Bjarne Stensli, og «eksperter» som Eivind Staxrud (Raga Rockers), Peter Baden og Brynjulf Blix. Et hovedgrep i utstillingen er at du selv skal kunne teste, interagere og produsere lyd og at du skal oppleve lyd tydelig farget av forskjellige tidsepoker. Du inviteres til en opplevelse der lekenhet og interaksjon er tydelige virkemidler og der skaperglede, mestring og kunnskapsoverføring er målet.  

Utstillingen, som står et helt år, skal i hovedsak vises i museets 2.etg i Temaparken. Resten av museet vil også bære preg av temaet og gjennom året tilbys en rekke publikumsarrangementer tematisk knyttet til utstillingen.

ÅPNINGSTIDER

Tirs / ons / fre: kl. 10:00 - 16:00
Torsdag: kl. 10:00 - 19:00
Lør - søn: kl. 11:00 - 17:00
Mandag: Stengt

 

HØYTIDSDAGER 2017 (Stengt)

PÅSKE : April: 13. - 17.
Mai: 1., 17., 25.
PINSE: Juni: 4. - 5.
JUL : Desember: 23. - 31.

 

 

 

 


 

 

Hold deg oppdatert med vårt Nyhetsbrev